Rok 2022 v přehledu - Regionální anestezie - Merjavý, Peter; Nalos, Daniel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2022)
Článek si klade za cíl odpovědět na otázku, které z četných prací publikovaných s tématikou regionální anestezie má dosah do běžné klinické praxe v českých zemích. Vedle výsledků velkých studií a zajímavých článků uvádíme v návaznosti na přehled z loňského roku [1] zcela recentní výsledek konsenzuálního procesu expertů o identifikaci anatomických struktur u blokád střední a vyšší obtížnosti. Domníváme se, že logika tohoto koncenzu nabízí návod na standardizaci výuky ultrazvukové asistence v regionální anestezii.
Keywords: Anesthesia, Conduction; ultrazvuk; svodná anestezie; trup; horní končetina; lidé; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Upper Extremity; Torso; Practice Guidelines as Topic; dolní končetina; Lower Extremity; Ultrasonics; Humans