Rok 2022 v přehledu - Respirační selhání a náhrada plicních funkcí - Máca, Jan; Sklienka, Peter (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2022)
Použití ECMO metod v posledních letech zaznamenalo významný rozmach především kvůli pandemii SARS‐CoV- 2. Mnoho pracovišť, která měla s ECMO jen malé, nebo žádné zkušenosti, aktuálně vlastní příslušnou přístrojovou techniku a jsou schopna tuto metodu použít v reálné klinické praxi. Pronační poloha (PP) se z původní pozice záchranné intervence dostala na přední místo mezi metodami, které by měly být již standardně použity u pacientů s těžkou formou akutního respirační ho selhání. Kombinace pronace a ECMO podpory měli v posledních letech značnou pozornost. Z tohoto důvodu se tento text, ač rokem v přehledu 2022, stručně ve své první části zabývá shrnutím medicíny založené na důkazech publikací za posledních několik let věnujících se tomuto tématu. Použití PP i v jiných klinických stavech než v rámci umělé plicní ven tilace (UPV), např. u pacientů při vědomí na neinvazivní ventilační podpoře, je popsáno v další části tohoto textu. Dalším tématem je práce týkající se správného nastavení UPV v při použití PP a vliv PP u těhotných pacientek s covidem-19. Inha lační preparáty a jejich užití k sedaci pacientů na UPV aktuálně patří k často diskutovaným tématům v rámci optimalizace intenzivní péče. Naopak ventilátorem indukovaná dysfunkce hlavních dýchacích svalů, především bránice, je v rámci kritické péče závažným tématem již delší dobu. V rámci UPV, ale i při použití extrakorporální membránové oxygenace (ECMO) je pacient vystaven riziku hyperoxemie. Negativní vliv tohoto stavu v rámci UPV, ale i během ECMO podpory, je závěrečným tématem tohoto článku.
Keywords: pronační poloha; Anesthetics, Inhalation; respirační insuficience; mimotělní membránová oxygenace; Prone Position; Respiratory Insufficiency; neinvazivní ventilace; Retrospective Studies; retrospektivní studie; lidé; Noninvasive Ventilation; Humans; Extracorporeal Membrane Oxygenation; anestetika inhalační; COVID-19