Diagnostika obstrukční spánkové apnoe u dospělých z pohledu zubního lékaře. Přehledový článek - Habláková, Monika; Res, Oldřich; Stránský, Jiří; Novák, Vilém; Masárová, Michaela; Formánek, Martin; Pekařová, Anna; Slonková, Jana; Porzer, Martin; Štembírek, Jan (LKS, 2022)
Souhrn: Obstrukční spánková apnoe (dále OSA) je chronické onemocnění charakterizované epizodami obstrukce horních cest dýchacích během spánku se zástavou dechu, doprovázené poklesem saturace hemoglobinu kyslíkem v krvi a následnou aktivací sympatiku. Tento stav vede k probouzecím reakcím, k fragmentaci spánku a může způsobovat zvýšenou denní spavost. OSA je samostatným rizikovým faktorem pro kardiovaskulární, cerebrovaskulární a metabolická onemocnění. Ke správné diagnostice je potřeba odebrat kompletní anamnézu pacienta, doplněnou fyzikálním vyšetřením a monitorací spánku pomocí limitované polygrafie nebo polysomnografie. Vhodné je také provedení endoskopického vyšetření horních dýchacích cest otorinolaryngologem v uměle navozeném spánku (Drug Induced Sleep Endoscopy – DISE), které je užitečným nástrojem, umožňujícím lokalizovat funkčně-anatomickou obstrukci, a může napomoci následné účinné terapii OSA.
Keywords: obstrukční spánková apnoe; Humans; Dentists; Adult; průzkumy a dotazníky; Polysomnography; polysomnografie; Diagnostic Imaging; dospělí; zubní lékaři; diagnostické zobrazování; Sleep Apnea, Obstructive; lidé; Surveys and Questionnaires