Využití psychodiagnostických metod v manažerské práci - Pánková, Barbora; Benda, Ondřej; Golcová, Silvie (Psychologie a její kontexty, 2022)
Předložený článek se zabývá možnostmi využití psychodiagnostiky v manažerské práci, zejména pak při výběrových řízeních. Využití odpovídajících a vhodně zvolených psychodiagnostických nástrojů může pozitivně ovlivnit proces výběru zaměst- nanců a následně možnosti práce s nimi z pohledu vedoucích zaměstnanců. V textu jsou vymezena specifika při diagnostice v personální oblasti na rozdíl od klinické praxe. Akcentovány jsou parametry výběru vhodných dotazníkových metod – validita, reliabilita, ale i využitelnost výstupů pro manažerskou práci a možnost propojitelnosti na požadované kompetence. Shrnuty jsou i výstupy rozhovorů s manažery věnující se zkušenostem s využíváním psychodiagnostických nástrojů. Blíže jsou představeny vybrané metody – behaviorální rozhovor, Hoganův osobnostní dotazník, MBTI, NEO, Belbinův dotazník, LMI, BIP.