Dermatoskopie v "netypických" lokalizacích - ploché pigmentové projevy v obličeji - Fikrle, Tomáš; Divišová, Barbora; Szakos, Hana; Pizinger, Karel (Československá dermatologie, 2022)
Obličej, akrální části končetin, nehty a sliznice považujeme z hlediska dermatoskopického vyšetření za „netypické“ lokalizace. Anatomická stavba kůže se v těchto oblastech liší, a proto i dermatoskopické nálezy jsou odlišné. Na obličeji starších pacientů od sebe často odlišujeme ploché seboroické veruky (senilní lentiga), pigmentované aktinické keratózy a lentigo maligna. Tato diferenciální diagnostika patří z pohledu dermatoskopie v klinické praxi k nejobtížnějším. V současné době se doporučuje tzv. „inverzní přístup“, kdy nejprve hledáme kritéria dermatoskopického obrazu typická pro seboroickou veruku či aktinickou keratózu (šupiny, bílé a rozšířené folikuly, erytém, hnědé linie v paralelním nebo retikulárním uspořádání, ostré ohraničení léze a struktury běžné pro seboroickou veruku). Při jejich absenci považujeme projev za rizikový s ohledem na lentigo maligna. V nejasných případech volíme biopsii a histopatologické vyšetření.
Keywords: Diagnosis, Differential; Keratosis, Seborrheic; diferenciální diagnóza; aktinická keratóza; lidé; Facial Dermatoses; obličejové dermatózy; Dermoscopy; seboroická keratóza; lentigo maligna kůže; Keratosis, Actinic; Hutchinson's Melanotic Freckle; dermatoskopie; Humans