Standardní operační a diagnostický postup na soudnělékařských pracovištích v případech náhlé srdeční smrti (NSS) u jedinců do 40 let věku - Zeman, Martin; Pohlová Kučerová, Štěpánka; Vojtíšek, Tomáš; Hejna, Petr (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2023)
Případy náhlé srdeční smrti u jedinců mladších 40 let s negativním či nejednoznačným pitevním nálezem, nebo nálezem suspektním pro dědičné kardiovaskulární onemocnění by měly být na základě světových i evropských doporučení vyšetřeny molekulárně-genetickými metodami. Česká společnost soudního lékařství a soudní toxikologie vypracovala na základě evropských guidelines vlastní doporučený postup, který shrnuje identifikaci těchto případů, optimální pitevní postup, včetně odběru materiálu, a souhrn dalších nezbytných úkonů pro provedení post mortem genetického vyšetření u náhle zemřelé osoby.
Keywords: soudní lékařství; lidé; náhlá srdeční smrt; Autopsy; Heart Arrest; pitva; příčina smrti; srdeční zástava; Cause of Death; Forensic Medicine; Death, Sudden, Cardiac; Humans