Motivace k myslivecké činnosti ve vztahu k osobnostním rysům - Baumgartner, František; Krakovská, Michaela (Psychologie a její kontexty, 2022)
Příspěvek se věnuje tématu motivace k myslivecké činnosti, přičemž je sledována role různých motivů myslivosti a jejich souvislost s charakteristikami osobnosti. Výzkumu se zúčastnilo celkem 503 osob, z toho bylo 112 žen a 391 mužů. Data byla získána původním dotazníkem zjišťujícím motivaci k myslivosti a dotazníkem HEXACO, který měří šest dimenzí osobnosti. Na základě faktorové analýzy bylo odvozeno pět motivačních tendencí k myslivosti. Nejsilnějšími jsou motivy uznání a sdílení. Zjištění ukazují rozdílné vztahy motivů k osobnostním dimenzím. Častější jsou negativní korelace. Motiv prestiže negativně koreluje s poctivostí – pokorou, podobně je to u motivu agrese, který navíc ještě koreluje se svědomitostí. Z pozitivních korelací jsou nejsilnější vztahy motivů rozptýlení a agrese s emocionalitou. Pozorovat lze další signifikantní korelace, většinou se však jedná o slabé vztahy.