A novel injection technique for ilioinguinal nerve block for post-operative pain relief in caesarean delivery - a randomized, double-blind, placebo-controlled trial - Khafagy, W; Elbassioune, W; Ibrahim, M; Rady, M; Abdeltawab, A; Altoraky, M; Hegazy, M; Ayad, W; Alghazaly, M; Elshorbagy, A; Almorsy, S. A; Galal, S; et al. (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: Zjistit, zda je nová metoda úspěšná při blokádě obou ilioinguinálních nervů pro zmírnění pooperační bolesti po císařském řezu. Materiály a metody: Mezi lednem 2022 a lednem 2023 bylo do této studie zařazeno 300 pacientek na Porodnicko-gynekologickém oddělení Lékařské fakulty Univerzity Al-Azhar. 150 z těchto pacientů dostalo infiltraci bupivakainu na obě strany blízko přední páteře kyčelní a 150 dostalo normální injekci fyziologického roztoku do stejných míst. Výsledky: Studie porovnávala obě skupiny a objevila významné rozdíly v načasování žádostí o analgetika, intervalu před první ambulancí pacienta, délce pobytu v nemocnici, skóre pooperační bolesti a incidenci pooperační nevolnosti a zvracení, přičemž skupina A na tom byla lépe. Závěr: Po císařském řezu je účinným způsobem, jak zmírnit pooperační nepohodlí a použití analgetik, lokální anestetikum injekce „bupivakainu” k bilaterální blokádě ilioinguinálních nervů.
Keywords: Female; blok ilioingvinálního nervu; bupivakain; Bupivacaine; Humans; ženské pohlaví; Pain, Postoperative; lidé; Postpartum Period; Cesarean Section; pooperační bolest; Randomized Controlled Trials as Topic; císařský řez; randomizované kontrolované studie jako téma; poporodní období