Akutní postpartální inverze dělohy s laparotomickou repozicí - Uhlířová, Monika; Málek, Michal (Česká gynekologie, 2023)
Akutní inverze dělohy je vzácnou, ale jednou z nejzávažnějších komplikací porodu. Tento stav je definován jako zhroucení děložního fundu do dutiny děložní. Mateřská mortalita a morbidita se při akutní inverzi dělohy uvádí 41 %. V terapii inverze děložní je důležitá včasná diagnostika, protišoková opatření a co nejrychlejší snaha o manuální repozici. Pokud se manuální repozice nedaří, je nutno přistoupit k repozici laparotomické. Po úspěšné repozici je doporučeno podání uterotonik k profylaxi reinverze, případně zavedení vaginální tamponády. Při neúspěchu repozice postpartální hysterektomie. Cílem práce je prezentace kazuistiky z našeho pracoviště.
Keywords: Obstetric Labor Complications; Maternal Mortality; lidé; Female; Uterine Inversion; komplikace porodu; mateřská mortalita; ženské pohlaví; inverze dělohy; Humans