Telemedicine in hepatology - promising solution for our patients? - Havaj, Daniel Ján; Adamcová-Selčanová, Svetlana; Žilinčanová, D; Vnenčáková, Jana; Skladaný, Ľubomír (Gastroenterologie a hepatologie, 2023)
Telemedicína predstavuje nový spôsob poskytovania starostlivosti „na diaľku“. Obdobie krízy v zdravotníctve ktorú priniesla pandémia, ako aj celkový nárast pacientov s ochoreniami pečene, viedli k hľadaniu nových možností pre udržanie a prípadné zlepšenie poskytovaných služieb. Manažovanie zdravotnej starostlivosti „na diaľku“ prostredníctvom konzultácií, vizít, a monitoringu popri štandardnej liečbe odhalilo potenciálny priestor pre zvýšenie kvality starostlivosti. Využitie telemedicíny v mnohých oblastiach hepatológie, a to aj napriek viacerým prekážkam, odhalilo sľubný dopad na dostupnosť, kvalitu a efektivitu liečby pacientov s chorobami pečene. Na dole uvedenej kazuistike dokumentujeme kľúčovú úlohu telemedicíny v procese zvažovania pacienta na transplantáciu pečene a naše skúsenosti s telemedicínou v bežnej klinickej praxi.
Keywords: Liver Transplantation; Telemedicine; Liver Cirrhosis; lidé; transplantace jater; nemoci jater; Humans; Liver Diseases; Quality of Health Care; kvalita zdravotní péče; jaterní cirhóza; telemedicína