Využívanie komunikačných stratégií zdravotnej gramotnosti v klinickej praxi - Čakloš, Miloš; Bóriková, Ivana (Praktický lékař, 2023)
Úvod: Komunikačné zručnosti zdravotníckych pracovníkov sú dôležitým predpokladom efektívneho zapojenia pacientov s limitovanou zdravotnou gramotnosťou do starostlivosti o svoje zdravie. V roku 2010 boli publikované univerzálne opatrenia na podporu zdravotnej gramotnosti, ktoré obsahujú aj súbor komunikačných techník a postupov. Cieľ: Cieľom príspevku bolo zmapovať využívanie komunikačných stratégií založených na podpore zdravotnej gramotnosti v klinickej praxi. Metodika: Obsahová analýza dostupných plnotextových dokumentov, ktoré boli vyhľadávané od roku 2010 podľa kľúčových slov vo vybraných vedeckých databázach. Výsledky: Existuje málo dôkazov o využívaní komunikačných stratégií zdravotnej gramotnosti v klinickej praxi. Výsledky poukazujú na nedostatočné vedomosti zdravotníckych pracovníkov o zdravotnej gramotnosti, čo negatívne ovplyvňuje aj aplikáciu odporúčaných komunikačných techník a postupov. Štúdie naznačujú, že ich implementácia zlepšuje zdravotné výsledky pacientov s limitovanou zdravotnou gramotnosťou. Záver: Závery empirických štúdií odporúčajú posilniť vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v oblasti komunikačných stratégií zdravotnej gramotnosti ako východisko pre zrozumiteľnú a efektívnu komunikáciu.
Keywords: pacienti; Patients; komunikace; zdravotní gramotnost; lidé; Health Workforce; Communication; Humans; zdravotničtí pracovníci; Health Literacy