Dupilumab v léčbě atopické dermatitidy - Litvik, Radek (Dermatologie pro praxi, 2023)
Atopická dermatitida (AD) je běžným zánětlivým kožním onemocněním postihující dospělé a děti. Na imunopatogenezi AD se zejména podílí Th2 zánětlivá reakce. Dupilumab je prvním biologickým léčivem schváleným pro terapii AD. Jeho účinnost a bezpečnost byla prokázána mnoha klinickými studiemi.
Keywords: Inflammation; cytokiny; dupilumab; humanizované monoklonální protilátky; lidé; zánět; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Cytokines; Dermatitis, Atopic; atopická dermatitida; Humans