Alergická kontaktní dermatitida versus iritační kontaktní dermatitida - Stumpfová, Alena (Dermatologie pro praxi, 2023)
Alergická kontaktní dermatitida a iritační kontaktní dermatitida, souhrnně označované jako kontaktní dermatitidy, jsou jedny z nejběžnějších diagnóz v dermatologických ambulancích. Jedná se o onemocnění vyvolaná vnějšími látkami, které se dostávají do kontaktu s kůží a odlišným mechanismem zde způsobují neinfekční záněty kůže. Přesto může být jejich klinický obraz velmi podobný a nerozeznatelný. Z hlediska profesionality jsou kontaktní dermatitidy nejčastějšími kožními chorobami z povolání. Úloha dermatologa je spojena nejen s odpovědností v diagnostice a léčbě onemocnění, ale i v průkazu styku se škodlivinou. Důsledná, někdy až detektivní práce při odběru anamnézy, sledování průběhu onemocnění a epikutánní testy jsou proto nedílnou součástí každého šetření těchto nemocí.
Keywords: kožní testy; kontaktní dermatitida; Humans; alergická kontaktní dermatitida; lidé; Dermatitis, Allergic Contact; Dermatitis, Contact; iritační kontaktní dermatitida; Skin Tests; epikutánní testy