Lékové interakce farmak používaných při terapii erektilní dysfunkce s doplňky stravy - Suchopár, Josef; Suchopár, Štěpán; Prokeš, Michal (Klinická farmakologie a farmacie, 2023)
Rostlinné přípravky, respektive z nich vyrobené doplňky stravy, mohou vést k lékovým interakcím podobně jako léky. Výrobci takových doplňků stravy však na případné lékové interakce neupozorňují. Inhibitory fosfodiesterázy typu 5 (iPDE5) jsou široce užívané léky, jejichž společnou vlastností je odbourávání cestou CYP3A4 a CYP3A5. Inhibitory a induktory těchto isoenzymů cytochromu P-450 vyvolávají různě závažné lékové interakce a pouze k některým z nich je možné v SPC dohledat doporučený management. Cílem článku je podat základní informaci o rostlinných přípravcích, které mají potenciál ovlivnit farmakokinetické vlastnosti a v některých případech patrně i účinnost a bezpečnosti iPDE5.
Keywords: inhibitory fosfodiesterasy 5; Erectile Dysfunction; lékové interakce; Sildenafil Citrate; vazodilatancia; Drug Interactions; Dietary Supplements; interakce bylin a léků; lidé; Herb-Drug Interactions; potravní doplňky; erektilní dysfunkce; udenafil; sildenafil citrát; Vasodilator Agents; Plant Preparations; tadalafil; Tadalafil; Male; Phosphodiesterase 5 Inhibitors; vardenafil; Vardenafil Dihydrochloride; avanafil; mužské pohlaví; rostlinné přípravky; Humans