Repetitivní transkraniální magnetická stimulace dorzomediálního prefrontálního kortexu (dmPFC-rTMS) v léčbě depresivní poruchy. Přehled klinických studií - Bareš, Martin; Novák, Tomáš (Psychiatrie (Praha, Print), 2023)
Úvod: Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS) je neinvazivní neurostimulační metoda užívaná v léčbě depresivní poruchy. Nejčastěji je stimulována oblast dorzolaterálního prefrontálního kortexu cívkou osmičkového (motýlového) tvaru. V posledních letech umožnil nově vyvinutý typ cívky (double-cone cívka) i stimulaci hlubších oblastí mozku souvisejících s patofyziologií deprese jako např. dorzálního předního cingula a dorzomediálního prefrontálního kortexu. Metoda: Systematicky byla prohledána databáze Medline (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov) podle předem zvolených klíčových slov. Byly identifikovány otevřené a dvojitě slepé studie hodnotícící účinnost a bezpečnost repetitivně transkraniální stimulace dorzomediálního prefrontálního kortexu (dmPFC-rTMS). Výsledky: Metoda se jeví jako bezpečná a dobře snášená, nicméně jasné stanovisko k její účinnosti nelze, s ohledem na malý počet studií, jejich heterogenitu a nejednoznačnost výsledků, zatím zaujmout. Závěr: dmPFC-rTMS představuje nadějný nástroj pro léčbu depresivní poruchy. Nicméně k posouzení jeho účinnosti a postavení v léčbě deprese je třeba dalších, adekvátně designovaných studií.
Keywords: Clinical Studies as Topic; dorsolaterální prefrontální kortex; Depressive Disorder; léková rezistence; Transcranial Magnetic Stimulation; Drug Resistance; transkraniální magnetická stimulace; lidé; Dorsolateral Prefrontal Cortex; cívka Magventure COOL D-B80; Antidepressive Agents; depresivní poruchy; antidepresiva; klinická studie jako téma; Humans