Pegylovaný liposomální irinotecan, standard léčby ve druhé linii metastazujícího karcinomu pankreatu – kazuistika - Maczvalda Adamová, Katarína; Kullač, Robert (Onkologická revue, 2023)
Liposomální irinotecan (Onivyde) je první léčivo specificky schválené pro použití v kombinaci s 5-fluorouracilem/leucovorinem v léčbě metastazujícího adenokarcinomu pankreatu u pacientů, u nichž došlo k progresi po terapii založené na gemcitabinu. Tato kazuistika pojednává o prvních vlastních zkušenostech s tímto přípravkem ve druhé linii léčby tohoto onemocnění.
Keywords: metastázy nádorů; Laparotomy; Fluorouracil; Positron Emission Tomography Computed Tomography; výsledek terapie; duktální karcinom slinivky břišní; laparotomie; Liposomes; Diphosphonates; lidé; bisfosfonáty; PET/CT; Treatment Outcome; liposomy; nanočásticový lékový transportní systém; Male; nádorové biomarkery; fluoruracil; Nanoparticle Drug Delivery System; Carcinoma, Pancreatic Ductal; irinotekan; Leucovorin; Biomarkers, Tumor; lidé středního věku; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; Irinotecan; leukovorin; Middle Aged; Humans