Dentální implantáty v kostních mikrovaskulárních lalocích. Přehledový článek - Hocková, Barbora; Šedý, Jiří; Azar, Basel; Žižka, Radovan; Slávik, Rastislav; Štorcelová, Dorota; Stebel, Adam (LKS, 2022)
Článek poskytuje základní informace o možnostech zavedení dentálních implantátů do mikrovaskulárních kostních laloků. Mikrovaskulární kostní laloky jsou nyní zlatým standardem pro léčbu nejen onkologických pacientů s malignitami v oblasti hlavy a krku, ale také u pacientů s pokročilou osteonekrózou nebo posttraumatickými defekty maxily a mandibuly. Univerzální metoda používaná pro rekonstrukci horní nebo dolní čelisti je rekonstrukce fibulárním lalokem, který je dnes jedním z nejčastěji používaných mikrovaskulárních laloků. Rehabilitace onkologických pacientů s pomocí konvenčních celkových nebo částečných snímatelných náhrad je obtížná nebo nemožná, i když je rekonstrukce čelisti pomocí laloku ideální. Zavedení dentálních implantátů do mikrovaskulárního laloku komplikuje široká škála faktorů od změněných anatomických poměrů v dutině ústní, snížené nebo zvýšené výšky kosti laloku – neoalveolu oproti mandibule nebo maxile, nebo omezeného otevírání úst. V neposlední řadě musíme brát v úvahu časové hledisko pro eventuální radioterapii. Velká pozornost je věnovaná i obnově objemu a kvality měkkých tkání nově vytvořené čelisti. V přehledu jsme dále shrnuli poznatky o časových faktorech důležitých pro implantaci, způsobu implantace i komplikacích. Na konci článku jsme se zaměřili na doporučení pro praktické zubní lékaře, pokud v praxi ošetřují pacienta s volným lalokem rekonstruovaným dentálními implantáty.
Keywords: Dentists; zubní implantáty; Free Tissue Flaps; zubní lékaři; lidé; mikrovaskulární kostní lalok; Dental Implants; volné tkáňové laloky; Humans