Vliv průběhu onemocnění covid-19 na míru úzkosti u pacientů s post-covid syndromem - Boček, Jonáš; Končelíková, Dana; Vaněk, Jakub; Látalová, Klára; Genzor, Samuel; Mizera, Jan (Česká a slovenská psychiatrie, 2023)
Onemocnění covid-19 je spojováno nejen s příznaky akutní fáze, ale u části pacientů některé příznaky přetrvávají i po jejím překonání, mluvíme o tzv. post-covid syndromu. Cílem naší práce bylo identifikovat faktory ovlivňující míru úzkosti u pacientů s tímto syndromem. Celkově byla získána data od 404 pacientů, míra úzkosti byla hodnocena pomocí Beckova inventáře úzkosti (BAI). Soubor obsahoval 143 mužů a 261 žen, ve věkovém rozmezí 19-90 let. Průměrná hodnota BAI byla 13,2 bodu. Nejčastěji pacienti prodělali lehký průběh infekce covid-19. Dle našich výsledků nemá tíže samotné infekce covid-19 a přítomnost komorbidního somatického onemocnění vliv na hodnotu BAI; co se naopak ukázalo být významným faktorem, je hospitalizace. Hospitalizovaní pacienti měli statisticky významně nižší míru úzkosti než ti, kteří toto onemocnění prodělali v domácích podmínkách. Pacienti s patologickou mírou úzkosti byli signifikantně mladší a při srovnání pohlaví byly signifikantně více úzkostné ženy. Souvislost mezi přítomností plicních post-zánětlivých změn na RTG hrudníku a mírou úzkosti nebyla prokázána, byl ale zjištěn statisticky významný trend.
Keywords: klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; postakutní syndrom COVID-19; Patient Acuity; Humans; Česká republika; posouzení stavu pacienta; lidé; Post-Acute COVID-19 Syndrome; úzkost; Anxiety; Czech Republic