Infekční aneurysma hrudní aorty - Veselá, Michaela; Procházka, Pavel; Klika, Tomáš; Ambrož, David; Dostálová, Gabriela; Chocholová, Barbora; Karetová, Debora; Linhart, Aleš (Intervenční a akutní kardiologie, 2023)
Infekční pseudoaneurysma aorty je rychle progredující onemocnění s vysokou mortalitou, pro něž je zásadní časná diagnostika a kombinovaná terapie. Symptomy jsou kombinací příznaků aortálního syndromu s elevací zánětlivých markerů. Základem terapie je několikatýdenní antibiotická terapie (ideálně cílená dle pozitivity hemokultur) v kombinaci s chirurgickou či endovaskulární terapií dle celkového stavu pacienta. Komplikací je ruptura pseudoaneurysmatu s fatálními následky, která je v závislosti na rychlosti progrese růstu pseudoaneurysmatu značným rizikem.
Keywords: aortitida; Aortic Aneurysm, Thoracic; Aortitis; Aged; Postoperative Complications; fatální výsledek; nepravé aneurysma; pooperační komplikace; Humans; Aneurysm, False; Fatal Outcome; senioři; lidé; CT angiografie; aneurysma hrudní aorty; Computed Tomography Angiography