Hypo/hypervitaminózy. část 1., Vitaminy rozpustné ve vodě - Kamenská, Miroslava (Medicína pro praxi, 2023)
Článek podává shrnutí aktuálních informací o funkci, zdrojích a biologické dostupnosti jednotlivých hydrosolubilních vitaminů B‐komplexu a vitaminu C. Dále uvádí výživové referenční hodnoty dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro dospělou populaci, důsledky, rizikové skupiny pro vznik hypovitaminóz a možné komplikace při vysokém příjmu těchto sloučenin.
Keywords: Ascorbic Acid; nedostatek vitaminu C; Avitaminosis; výživové doporučené dávky; vitamin B komplex; Ascorbic Acid Deficiency; Vitamin B Deficiency; avitaminóza; Recommended Dietary Allowances; Vitamin B Complex; lidé; nedostatek vitaminu B; hypervitaminóza; kyselina askorbová; Humans