Metastatický karcinom pankreatu a personalizovaná terapie - kazuistika - Liberko, Marián; Soumarová, Renata (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Kazuistika popisuje případ pacienta s karcinomem pankreatu, který po operaci a adjuvantní terapii časně progredoval do metastatického stadia. Paliativní systémová léčba v rámci druhé linie léčby metastatického onemocnění vedla k dlouhodobé kontrole onemocnění s následnou metastasektomií reziduálních plicních ložisek. Při časném relapsu po resekci metastáz onemocnění byl pacient léčen s ohledem na výsledky NGS vyšetření platinovým derivátem. Personalizovaná terapie vedla k časné odpovědi a opětovné kontrole onemocnění. V budoucnu je u pacienta v plánu maintenance terapie PARP inhibitory.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; chemoradioterapie; výsledek terapie; CA-19-9 Antigen; metastázektomie; Chemoradiotherapy; Recurrence; celková dávka radioterapie; recidiva; metastázy nádorů; Treatment Outcome; Pancreatic Neoplasms; nádory plic; Radiotherapy Dosage; individualizovaná medicína; Pancreatectomy; Precision Medicine; Middle Aged; Lung Neoplasms; pankreatektomie; Neoplasm Metastasis; nádory slinivky břišní; lidé středního věku; Humans; antigen CA-19-9; Metastasectomy; lidé; nežádoucí účinky léčiv