Rekonstrukce prsu a radioterapie - Sirák, Igor; Fibír, Aleš; Slaninka, Igor; Paulík, Adam; Kolářová, Iveta; Motyčka, Petr; Grepl, Jakub; Paluska, Petr; Vošmik, Milan (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Standardem léčby časných stadií karcinomu prsu je prs šetřící chirurgická léčba, kombinovaná s perioperační léčbou systémovou a pooperační radioterapií. Mastektomie se nadále provádí u pacientek, kterým nelze záchovnou operaci z léčebného či kosmetického hlediska doporučit. Jedná se často o lokálně či regionálně pokročilá onemocnění, kde po mastektomii prakticky vždy následuje adjuvantní radioterapie. S rekonstrukcí prsu po mastektomii se setkáváme stále častěji a tento trend bude dále narůstat i v budoucnosti. S pokroky v medicíně dochází k rozvoji jak chirurgických postupů samotné rekonstrukce, tak i technických možností radioterapie. Otázka správné kombinace a načasování rekonstrukce a adjuvantní radioterapie nadále vyvolává četné otázky, na které se snaží odpovědět následující přehledový článek.
Keywords: Mastectomy; Radiotherapy, Adjuvant; nádory prsu; Mammaplasty; Radiotherapy; lidé; adjuvantní radioterapie; klinické rozhodování; Female; Radiotherapy Dosage; Clinical Decision-Making; Breast Neoplasms; mamoplastika; radioterapie; celková dávka radioterapie; ženské pohlaví; mastektomie; Humans