Dlouhodobé přežívání pacientky s diseminovaným adenokarcinomem Vaterské papily: komplexní terapeutický přístup u recidivujících metastáz - Gryc, Martin; Eid, Michal (Onkologie (Olomouc, Print), 2023)
Adenokarcinom Vaterské papily je vzácné, ale agresivní onemocnění se závažnou prognózou. I přes možnost radikální chirurgické resekce, která je většinou standardem léčby, zůstává hlavním problémem recidiva choroby a její diseminace. Dosud také neexistují jednotná doporučení týkající se adjuvantní onkologické léčby. Pro stanovení celkové prognózy je důležitá i znalost konkrétního histopatologického podtypu nádoru. V naší kazuistice popisujeme případ pacientky s opakovaně metastazujícím onemocněním do plic léčené na naší klinice multimodálním přístupem s dobrým výsledkem.
Keywords: výsledek terapie; Recurrence; Neoplasm Metastasis; nádory plic; Chemotherapy, Adjuvant; ampulla Vateri; Lung Neoplasms; vzácné nemoci; Cancer Survivors; Ampulla of Vater; Pneumonectomy; recidiva; Treatment Outcome; lidé; ženské pohlaví; Digestive System Neoplasms; Humans; nádory trávicího systému; pneumektomie; adjuvantní chemoterapie; přežívající onkologičtí pacienti; Female; metastázy nádorů; lidé středního věku; Rare Diseases; Middle Aged