Detekce časné CHOPN - Balík, Ondřej; Pauk, Norbert (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je léčitelná, ale nevyléčitelná choroba, charakterizovaná mimo jiné ireverzibilními změnami dýchacích cest a plicního parenchymu. Poškození dýchacích cest kouřením je zjistitelné roky předtím, než dojde k rozvoji klinicky manifestní CHOPN. Pro detekci těchto časných změn lze využít řadu metod, pro plošné vyšetřování rizikové populace je však řada z nich nevyužitelná kvůli své invazivitě, radiační zátěži či vysoké ceně. Článek je přehledem metod funkčního vyšetření využitelných k záchytu časné CHOPN v rizikové populaci.
Keywords: spirometrie; Early Diagnosis; chronická obstrukční plicní nemoc; lidé; Spirometry; Oscillometry; oscilometrie; Humans; časná diagnóza; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive