Mezoteliom pleury - Krejčí, Daniel (Farmakoterapeutická revue, 2023)
Mezoteliom pleury představuje relativně vzácný maligní tumor s obecně přetrvávající špatnou prognózou. Recentní aktualizace klasifikace tumorů pleury a perikardu podle World Health Organization (WHO) z roku 2021 upřesnila nomenklaturu a přijala nové molekulárně-genetické markery (tumor supresorový gen [breast cancer 1-associated protein 1, BAP1], gen pro inhibitor cyklin-dependentní kinázy 2A [cyclin-dependent kinase inhibitor 2A, CDKN2] atd.), které mají diagnostický i prognostický význam. Operační léčba mezoteliomu pleury je striktně individuálně posuzována a je preferován plíci šetřící výkon. K možnostem systémové léčby v první linii máme nově k dispozici kromě platinového dubletu s pemetrexedem také duální imunoterapii (nivolumab, ipilimumab). Širší využití imunoterapie a dalších zatím experimentálních léčebných variant je aktuálně předmětem klinických studií.
Keywords: pneumektomie; Pleural Neoplasms; Pneumonectomy; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Humans; pleura; lidé; imunoterapie; Immunotherapy; Pleura; Mesothelioma; nádory pleury; mezoteliom; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols