Hyperkalcemie a hypetriglyceridemie – časované bomby pro pankreas - Bajer, Martin; Fortunato, Joao; Bureš, Zdeněk; Maňák, Jan; Blaha, Vladimír (Kazuistiky v diabetologii, 2023)
Následující článek referuje kazuistiku dvaceti devítileté ženy, která byla hospitalizována pro těžké bolesti břicha vzniklé při akutní pankreatitidě (AP). Během prvních diagnostických kroků byla zjištěna extrémně vysoká hladina triacylglycerolů (TAG), nicméně po stabilizaci stavu byla pozorována také narůstající kalcemie vlivem adenomu příštítného tělíska. Oba stavy jsou už samy o sobě vyvolávajícími faktory. Ale který z nich byl zlomový?
Keywords: Female; hyperkalcemie; endoskopie trávicího systému; lidé; Drainage; rizikové faktory; ženské pohlaví; Adult; Hypercalcemia; akutní nekrotizující pankreatitida; hypertriglyceridemie; Hypertriglyceridemia; Risk Factors; Pancreatitis, Acute Necrotizing; dospělí; drenáž; Humans; Endoscopy, Digestive System