Bolesti v oblasti panvy u žien po pôrode a fyzioterapia - Hroncová, Michaela (Česká gynekologie, 2023)
Východiská: Existuje mnoho typov bolesti v oblasti panvy. U žien po pôrode sa často vyskytujú bolesti panvového pletenca, bolesti kostrče, bolesti z jaziev po epiziotómii a vulvodýnia. Cieľom práce bolo zrealizovať systematický prehľad štúdií o panvovej bolesti u žien po pôrode s hodnotením efektu fyzioterapeutických intervencií na jednotlivé typy bolesti. Metódy: Komplexný prehľad literatúry bol vykonaný prehľadaním PubMed, Ovid Embase, Scopus Web of Science s použitím kľúčových slov – panvová bolesť, ženy po pôrode, bolesť panvového pletenca, kokcygodýni, epiziotómia, vulvodýnia a fyzioterapia. Autor skontroloval všetky identifikované články a vybral na zaradenie články podľa relevantnosti k téme. Záver: Na základe analýzy uvedených výskumov môžeme konštatovať, že komplexnou fyzioterapiou určenou pre ženy po pôrode, ktorá zahŕňa manuálne techniky, behavioráne techniky, uvoľňovanie hypoertonických a skrátených svalov a posilnenie hypotonických svalov je možné pozitívne ovplyvniť širokú škálu bolestí a súvisiacich dysfunkcií svalov panvového dna a trupu.
Keywords: Clinical Studies as Topic; porod; lidé; poporodní období; Female; Physical Therapy Modalities; pánevní bolest; techniky fyzikální terapie; vulvodynie; Vulvodynia; Parturition; klinická studie jako téma; ženské pohlaví; Pelvic Pain; Postpartum Period; Humans