Užívání antipsychotik v těhotenství a jejich dopad na vrozené malformace a ranou adaptaci novorozence - Hrdličková, Kristýna; Němcová, Hana; Horáková, Anna; Šebela, Antonín (Česká gynekologie, 2023)
Cíl: Přehled recentní literatury zabývající se vlivem užívání antipsychotik v těhotenství na ranou poporodní adaptaci exponovaných dětí a vznik vrozených malformací. Výsledky: Užívání antipsychotik v těhotenství patrně nevede k významně většímu riziku vrozených vývojových vad, ale může znamenat větší riziko pro ranou adaptaci novorozence (především riziko předčasného porodu a hospitalizace na jednotce intenzivní péče). Dosavadní studie naráží na metodologické limity – chybějící informace o přesných dávkách antipsychotik, chybějící kontrolní skupiny žen s psychickými obtížemi, ale neužívající antipsychotika, a nekontrolování zavádějících faktorů. Závěr: Na základě dostupných dat lze usuzovat na relativní bezpečnost užívání antipsychotik v těhotenství, za předpokladu vědomí potenciálních rizik a pečlivého sledování ženy i jejího dítěte.
Keywords: Antipsychotic Agents; Congenital Abnormalities; Clinical Studies as Topic; lidé; těhotenství; porod; Pregnancy; Infant, Newborn; nežádoucí účinky léčiv; Humans; klinická studie jako téma; antipsychotika; Parturition; novorozenec; vrozené vady; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; ženské pohlaví; Female