Atopická dermatitida: současná doporučení pro diagnostiku a léčbu. Část I - Machovcová, Alena; Cetkovská, Petra; Kojanová, Martina; Fialová, Jorga; Karlová, Iva; Březinová, Eva; Litvik, Radek; Salavec, Miloslav; Gkalpakiotis, Spyridon (Československá dermatologie, 2023)
Atopická dermatitida je chronické, intenzivně svědící onemocnění postihující dětí i dospělé, jež vyžaduje intenzivní lokální a často i celkovou léčbu. Má pestrý klinický obraz a je doprovázena řadou různých komorbidit. Výběr léčebné metody závisí na věku pacienta, závažnosti onemocnění a přidružených chorobách. Autoři v části I shrnují současné poznatky o diagnostice, komorbiditách, vhodných vyšetřeních, hodnocení závažnosti atopické dermatitidy, zásady péče o kůži, lokální léčbu základní a protizánětlivou, léčbu antipruriginózní a léčbu infekčních komplikací.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; pruritus; komorbidita; alergie; lidé; Pruritus; fototerapie; Severity of Illness Index; Comorbidity; Hypersensitivity; Phototherapy; Dermatitis, Atopic; atopická dermatitida; Humans