Neuroprotekcia extrémne nezrelých novorodencov - Uhríková, Zuzana; Zibolen, Mirko (Česko-slovenská neonatologie, 2023)
Výskum a klinická aplikácia neuroprotektívnych stratégii sú jednou z hlavných priorít modernej neonatológie. Z hľadiska minimalizácie porúch maturácie mozgu hlavne bielej hmoty je dôležitá eliminácia komplikácii, ktoré spúšťajú zápal a ischémiu. Súčasťou neuroprotektívnej starostlivosti o extrémne nezrelých novorodencov je dôsledné antenatálne sledovanie plodu, správne vedenie predčasného pôrodu, podpora popôrodnej adaptácie a optimálna postnatálna starostlivosť. Neurologické sledovanie po prepustení a skorá diagnostika vývojových porúch u extrémne nezrelých novorodencov zlepšujú ich dlhodobú prognózu a následnú kvalitu života.
Keywords: Infant, Extremely Premature; novorozenci extrémně nezralí; lidé; neuroprotekce; mozek; Infant, Newborn; Neuroprotection; Humans; Brain; novorozenec