Adekvátny manažment procedurálnej bolesti u novorodencov - Časnocha Lúčanová, Lucia; Maťašová, Katarína (Česko-slovenská neonatologie, 2023)
Bolestivé výkony sú súčasťou intenzívnej starostlivosti o nedonosených a kriticky chorých novorodencov. Bolesť v novorodeneckom veku má nepriaznivé krátkodobé aj dlhodobé následky na vývoj jedinca. Z toho dôvodu majú byť bolestivé procedúry minimalizované, a ak nejde o urgentné, život zachraňujúce výkony, výkony majú byť dôsledne naplánované s ohľadom na analgetickú prípravu. Prejavy bolesti je potrebné u hospitalizovaných novorodencov sledovať, bolesť má byť systematicky hodnotená spoľahlivým skórovacím systémom. Pri každej potenciálne bolestivej procedúre má byť zabezpečená adekvátna prevencia a redukcia bolesti s ohľadom na aktuálne literárne údaje, typ výkonu a charakteristiky konkrétneho novorodenca. Nefarmakologické stratégie kontroly bolesti by mali byť používané vždy, keď je to možné. Ak sú indikované farmakologické intervencie, je vhodné kombinovať ich s nefarmakologickými. Obavy z nežiaducich účinkov liekov nemajú viesť k tolerancii procedurálnej bolesti. Je však dôležité pamätať na zraniteľnosť vyvíjajúceho sa organizmu zo širšej a dlhodobej perspektívy.
Keywords: Infant, Premature; neopioidní analgetika; novorozenec; měření bolesti; Analgesics, Non-Narcotic; intenzivní péče o novorozence; Analgesics, Opioid; Intensive Care, Neonatal; lidé; Pain, Procedural; procedurální bolest; Pain Measurement; Humans; opioidní analgetika; novorozenec nedonošený; Infant, Newborn