Primární lymfom typu DLBCL v os sacrum - kazuistika - Do, Danka; Beneš, Jiří; Bátěk, Šimon; Choniawko, Petr; Lang, Otto (Nukleární medicína, 2023)
Primární kostní lymfom je vzácná a překvapivá diagnóza. Představujeme případ 37leté ženy s difuzním velkobuněčným B-lymfomem (DLBCL) křížové kosti doplněný o snímky ze zobrazovacích metod a bioptický nález. Několik let před hospitalizací pacientku postihovaly spontánní fraktury a povšechné bolesti, zejména beder. Na základě toho bylo provedeno biochemické vyšetření krve, krevní obraz, třífázová scintigrafie skeletu pomocí 99mTc-HDP SPECT/CT, CT a MRI pánve. Biopsie z kosti křížové byla zpracována metodou formalinové fixace a zalití do parafínového bloku (FFPE), řezy byly obarveny pomocí standardních a imunohistochemických metod. Ke stagingu lymfomu bylo provedeno 18F-FDG PET/CT vyšetření. V 1. a 2. fázi třífázové kostní scintigrafie nebyla pozorována odchylka v krevní cirkulaci či tkáňové perfuzi. Avšak v kostní fázi SPECT/low dose CT byl pozorován defekt akumulace s lemem akumulace zvýšené, odpovídající ložisku osteolýzy s lemem zvýšené kostní přestavby. Histopatologicky byla stanovena diagnóza DLBLC, germinal center B-cell like (GCB-like) subtyp. Třífázová scintigrafie skeletu výrazně přispěla k odhalení primárního DLBCL v poměrně neobvyklé lokalizaci. Časné odhalení DLBCL a následná kombinovaná léčba vedla ke stabilizaci onemocnění.
Keywords: radioisotopová scintigrafie; dospělí; Adult; lidé; Radionuclide Imaging; difúzní velkobuněčný B-lymfom; výsledek terapie; Lymphoma, Large B-Cell, Diffuse; třífázová scintigrafie skeletu; Humans; křížová kost; Sacrum; Diagnostic Imaging; Treatment Outcome; diagnostické zobrazování; ženské pohlaví; Female