Robotická distální pankreatektomie - první zkušenosti - Jaroščiaková, Silvia; Tvrdoň, Jiří; Hladík, Pavel; Haruštiak, Tomáš; Podhráský, Martin; Lischke, Robert (Rozhledy v chirurgii, 2023)
Úvod: Minimálně invazivní distální pankreatektomie (MIDP) zahrnuje laparoskopickou a robotickou distální pankreatektomii (RDP). MIDP je často první adaptovanou minimálně invazivní operací pankreatu z důvodu absence rekonstrukční fáze. V posledních letech se dostává do popředí robotická chirurgie. Metody: Autoři prezentují první zkušenosti s RDP a výsledky pilotního souboru pacientů retrospektivně zhodnocené z prospektivně vedené databáze. Výsledky: Od září 2021 do října 2022 byla na III. chirurgické klinice 1. LF UK a FN v Motole provedena RDP u 5 pacientů. Pacienti byli ve věku 20 až 70 let. Všem byla provedena splenektomie. Konverzi nevyžadovala žádná z operací. Jeden pacient byl reoperován pro krvácení ze staplerové linie. Doba hospitalizace byla 4−14 dnů a celková doba sledování byla 2−14 měsíců. Závěr: Podle našich prvotních zkušeností RDP je bezpečným a účinným chirurgickým přístupem pro léčbu tumorů těla a kaudy pankreatu u selektované skupiny pacientů. Exaktní zhodnocení vlastních výsledků bude možné až na větším souboru pacientů.
Keywords: Young Adult; Česká republika; Robotic Surgical Procedures; roboticky asistované výkony; Czech Republic; Adult; Aged; lidé; dospělí; splenektomie; ženské pohlaví; senioři; pankreatektomie; Female; Humans; mladý dospělý; Splenectomy; Pancreatectomy