Zmeny v diagnostike a liečbe venookluzívnej choroby pečene u detí - Füssiová, Mária; Švec, Pavol; Horáková, Júlia; Kolenová, Alexandra; Sedláček, Petr; Rohoň, Peter; Boďová, Ivana; Adamčáková, Jaroslava; Sýkora, Tomáš; Urdová Dobšinská, Veronika; Pozdechová, Miroslava; Dóczyová, Dominika; et al. (Transfuze a hematologie dnes, 2023)
Sínusoidálny obštrukčný syndróm alebo venookluzívna choroba pečene hepatic veno-occlusive disease – HVOD je závažnou, život ohrozujúcou komplikáciou transplantácie krvotvorných kmeňových buniek. Odborné analýzy ukazujú rozdiely v charakteristike HVOD medzi dospelými a detskými pacientami (výskyt, genetická predispozícia, prevencia, rizikové faktory, klinický obraz, liečba, prežívanie a mortalita). Kľúčovým faktorom manažmentu HVOD v detskom veku sú nové diagnostické a klasifikačné kritériá odporúčané Európskou spoločnosťou pre transplantáciu krvotvorných kmeňových buniek (European Society for Blood and Marrow Transplantation – EBMT). Tieto medzinárodné odporúčania podporujú včasnú diagnostiku a včasnú liečbu choroby defibrotidom.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Child; Severity of Illness Index; fibrinolytika; rizikové faktory; jaterní žilní okluze; Fibrinolytic Agents; Humans; Practice Guidelines as Topic; stupeň závažnosti nemoci; lidé; dítě; Hepatic Veno-Occlusive Disease; Risk Factors