Motivace k dobrovolnictví u osob s mentálním postižením – přínosy a bariéry: přehledová studie - Břízová, Bohdana; Hricová, Alena; Marková, Aneta (Speciální pedagogika, 2022)
Předkládaná přehledová studie se věnuje dobrovolnictví osob s mentálním postižením. Jejím cílem je prezentovat souhrn zjištění v odhalených tématech – v oblasti motivace k dobrovolnictví u této cílové skupiny a v oblasti přínosů i bariér, s nimiž se tito dobrovolníci setkávají. Na základě analýzy existujících odborných studií v této oblasti za posledních 21 let (N = 17) můžeme konstatovat, že motivace dobrovolníků s mentálním postižením není příliš odlišná od ostatních skupin dobrovolníků, zahrnuje potřebu užitečnosti a příklon k hodnotám jako empatie, pomoc a podpora druhým. Navíc se objevuje motivace vycházející z rovnocenného postavení všech členů společnosti. Přínosy jsou v individuální i společenské rovině (socializace, korekce chování, zlepšení soft -skills atp.), stejně jako na úrovni organizace, kde je činnost vykonávána (ochota a schopnost dlouhodobě vykonávat rutinní činnost, propagační funkce atp.). Bariéry vycházejí jednak z charakteru a limitů mentálního postižení jako takového, jednak z předsudků společnosti a strachu s nimi spojeného. Problémem je, že každý dobrovolník z popisované skupiny se s těmito bariérami setkal.
Keywords: Volunteers; lidé; Persons with Intellectual Disabilities; dobrovolní pracovníci; osoby s mentálním postižením; Humans