Osoby CODA – jejich identifikace v majoritní společnosti a minoritě neslyšících - Nováková, Daniela; Hradilová, Tereza (Speciální pedagogika, 2022)
Slyšící děti neslyšících rodičů (CODA) se již ze své podstaty nacházejí na pomezí mezi kulturou slyšících a kulturou Neslyšících. Většině neslyšících rodičů se rodí slyšící děti, je tedy na místě pokusit se tuto bikulturnost uchopit. Naším cílem je zjistit, jak se v dětství CODA osob projevoval a jak je ovlivnil střet těchto kultur. Manifestace těchto kultur byla zkoumána v šesti dílčích oblastech v rámci rozvoje CODA dítěte. Hlavní výzkumnou metodou byly polostrukturované rozhovory se sedmi jedinci z cílové skupiny. Výstupem je souhrn doporučení na obecné úrovni, jakým způsobem k osobám CODA přistupovat a čeho se naopak ve vztahu k nim vyvarovat. Docházíme k závěru, že jedinci CODA nejsou touto bikulturností nijak negativně zasaženi, jsou schopni se do společnosti standardně začlenit a ze specifi k svého dětství především profitovat.
Keywords: osoby CODA; identifikace (psychologie); Parents; Child; lidé; Persons with Hearing Disabilities; dítě; Identification, Psychological; sluchově postižení; rodiče; Humans