Orální roztočová alergie – skrytá hrozba - Pecl, Jakub; Vičíková, Kateřina; Bělohlávková, Simona; Jabandžiev, Petr (Alergie (Praha, Print), 2023)
Kazuistika popisuje případ osmiletého chlapce, sledovaného od útlého věku pro polymorfní alergické projevy po setkání s neznámým spouštěčem. Opakovaným prováděním kožních testů byla u chlapce prokázána polyvalentní senzibilizace zejména vůči roztočům domácího prachu a obilné mouce. V korelaci s klinickými projevy imponujícími jako potravinová alergie byla pacientovi zavedena přísná eliminační dieta vedoucí na přechodnou dobu k uspokojujícímu zlepšení stavu. Po čtyřletém období klidu byl pacient pro recidivu obtíží odeslán k došetření potravinové alergie provedením expozičního testu moukou, který odhalil alergii nikoli na vlastní obiloviny, nýbrž na alergeny roztočů kontaminujících mouku. Tento klinický syndrom je v zahraniční literatuře zmiňován jako tzv. orální roztočová anafylaxe, vzhledem k charakteru reakcí v námi referovaném případě používáme označení orální roztočová alergie. Pro zmírnění rizika reakcí byl s výborným efektem doporučen soubor opatření pro snížení expozice alergenům roztočů ve stravě bez nutnosti striktní eliminace lepkových obilovin ze stravy. Cílem textu je rozšířit povědomí o méně obvyklé klinické prezentaci alergie na antigeny roztočů a poukázat na význam expozičního testu v diferenciální diagnostice potravinových alergií.
Keywords: diferenciální diagnóza; potravinová alergie; eliminační diety; Skin Tests; alergie na pšenici; kojenec; alergie na roztoče; Elimination Diets; kožní testy; orální roztočová alergie; věk při počátku nemoci; mužské pohlaví; Food Hypersensitivity; Dust Mite Allergy; Infant; Wheat Hypersensitivity; syndrom lívanců; dítě; Child; Microscopy; Humans; orální roztočová anafylaxe; Age of Onset; Diagnosis, Differential; mikroskopie; lidé; Male