Nesteroidními antirevmatiky indukovaná urtikárie, angioedém a anafylaxe. Přehled problematiky a kazuistika - Mudruňka, Jiří (Alergie (Praha, Print), 2023)
V současné době stoupá celosvětově spotřeba všech léků a mezi nimi i léků na bolest. Zároveň s tím vzrůstá i počet nežádoucích účinků v důsledku užívání těchto léků. Problematika hypersenzitivních reakcí na léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik je obzvláště komplikovaná z důvodu možných zkřížených reakcí a různých mechanismů vzniku hypersenzitivní reakce. V této kazuistice představujeme pacienta, u kterého došlo k časné reakci po obstřiku páteře, během něhož dostal několik různých léků. Podrobným anamnestickým rozborem, laboratorním vyšetřením a kožními testy jsme určili, že za reakci byl odpovědný metamizol.
Keywords: antirevmatika; Anaphylaxis; Drug Hypersensitivity; Humans; Dipyrone; metamizol; léková alergie; mužské pohlaví; lidé; lidé středního věku; angioedém; Angioedema; Antirheumatic Agents; Male; urtikarie; anafylaxe; Urticaria; Middle Aged