Recidivující anafylaxe u dítěte - Sládková, Sausen (Alergie (Praha, Print), 2023)
Kazuistika prezentuje děvčátko s rekurentními anafylaxemi. Zpočátku byl spouštěčem potíží stres, navozený rozvodem rodičů dítěte. Po zklidnění rodinné situace následovala půlroční remise, ale pak opět začaly ataky anafylaxe každé 2 měsíce. Pro podezření na neceliakální glutenovou intoleranci a histaminovou intoleranci byla nasazena bezlepková a histamin šetřící dieta. Na této dietě měla dva roky ataky méně často a s mírnějším průběhem. Velké zhoršení nastalo v pubertě, ataky se vyskytovaly až 3× měsíčně, 1–3 hodiny po jídle a projevovaly se bolestivými křečemi žaludku i střev, prudkým zvracením, průjmy, cefalgií, generalizovanou urtikárií s angioedémem obličeje a následnou únavou a slabostí. V rámci prevence vzniku anafylaxí byla bez efektu podávána antihistaminika, ketotifen, kombinace H1 + H2 blokátorů, omeprazol, montelukast, dinatrium-chromoglykát. Podrobné alergologické vyšetření, včetně multiplex metody ALEX 2, nepřispělo ke zjištění příčiny potíží. Diagnózu stanovila až gastroskopie a kolonoskopie s biopsiemi a histochemickým vyšetřením, které prokázaly přítomnost mastocytární enterokolitidy. Syndrom aktivace mastocytů byl potvrzen průkazem zvýšené sérové tryptázy v atace. Pacientka zůstává nadále v naší péči, prognóza dalšího vývoje nemoci je nejistá.
Keywords: Divorce; Anaphylaxis; mastocyty; Mast Cell Activation Syndrome; mastocytární enterokolitida; gastroskopie; syndrom aktivace žírných buněk; Mast Cells; Female; věk při počátku nemoci; dítě; anafylaxe; ženské pohlaví; psychický stres; rozvod; enterokolitida; lidé; Gastroscopy; Treatment Failure; Colonoscopy; progrese nemoci; Enterocolitis; Disease Progression; neúspěšná terapie; kolonoskopie; Child; Age of Onset; Stress, Psychological; Humans