Anaplazmóza a konsekventní myokarditida u psa - Mužík, Pavel; Mužíková, Kateřina; Huml, Oto (Veterinární lékař, 2023)
Článek obecně pojednává o onemocnění anaplazmózou a ostatními vektorovými onemocněními a prezentuje relativně vzácně se vyskytující myokarditidu psa vzniklou jako důsledek proběhlé anaplazmózy. V kazuistice popisujeme případ anaplazmou vyvolané myokarditidy u 4,5 roku starého křížence pinče s poruchou rytmu typu atrioventrikulární (AV) blokády I. a II. stupně s junkčním rytmem a jeho klinickými souvislostmi. Porucha rytmu byla reverzibilní, po nasazené terapii došlo k normalizaci srdeční akce.
Keywords: nemoci psů; echokardiografie; Animals; anaplasmóza; Serologic Tests; Myocarditis; zvířata; sérologické testy; Dog Diseases; psi; Anaplasmosis; Dogs; Echocardiography; myokarditida