Krvácení z duodenálních varixů jako neobvyklá komplikace portální hypertenze - Rücklová, Ivana; Shon, Filip; Mandátová, Zuzana; Klus, Roman (Gastroenterologie a hepatologie, 2023)
Varikózní krvácení je nejzávažnější a často smrtící komplikace portální hypertenze. V tomto článku popisujeme případ krvácení z duodenálních varixů, neobvyklou komplikaci portální hypertenze, u kterého zatím nejsou jasné pokyny endoskopického ošetření. U krvácení z duodenálních varixů volíme jako primární endoskopické ošetření – endoskopickou okluzi tkáňovým lepidlem (syntetickým N-butyl-2--cyanoakrylátem [Histoacryl®]) či duodenální varix ligovat. Pokud primární endoskopické ošetření není dostačující k zástavě varikózního krvácení či dominuje vysoké riziko recidivy krvácení a pacient je klinicky schopen další terapie, přistoupíme k sekundární intervenční terapii – TIPS či chirurgické operaci. U prezentovaného pacienta jsme neobvykle použili v první době ošetření klipy namísto ligace. Poté ve druhé době doporučenou okluzi tkáňovým lepidlem. Naše řešení bylo konečné vzhledem k tomu, že u pacienta byla v průběhu hospitalizace zjištěna suspekce na generalizovaný hepatocelulární karcinom.
Keywords: Hemorrhage; výsledek terapie; Esophageal and Gastric Varices; krvácení; Treatment Outcome; Hypertension, Portal; varikózní krvácení; Male; Endoscopy, Gastrointestinal; ezofageální a žaludeční varixy; Aged; lidé; mužské pohlaví; senioři; gastrointestinální endoskopie; portální hypertenze; Humans; duodenální varixy