Endovaskulární léčba výdutí břišní aorty s angulovaným krčkem - El Samman, Khaled; Šedivý, Petr; Přindišová, Helena; Šnajdrová, Alena (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Cíl: Zhodnotit technickou a klinickou úspěšnost implantace stentgraftu do aneurysmatu abdominální aorty (AAA) s krčkem angulovaným více než 60 stupňů. Metodika: Od roku 2013 do roku 2021 jsme retrospektivně analyzovali výsledky endovaskulární léčby výdutě subrenální aorty (EVAR) provedené u pacientů s krčkem AAA angulovaným více než 60 stupňů. Soubor tvoří 27 pacientů s angulací krčku 65-95 stupňů. Výsledky: Průměrná doba sledování činila 60 měsíců (8-77 měsíců). U všech nemocných se podařilo stentgraft (SG) správně implantovat stejným endovaskulárním týmem. Endoleak I. typu byl přítomný u dvou pacientů. V prvním případě jsme endoleak řešili proximální extenzí, ve druhém případě jsme postupovali konzervativně vzhledem ke komorbiditám nemocného. Během doby sledování jsme nezaznamenali žádnou rupturu výdutě ani úmrtí v souvislosti s operací. Kontrolní sonografická vyšetření provedená s odstupem šesti měsíců prokázala zmenšování vaku AAA u 15 (55,5 %) pacientů a u 11 (40,7 %) pacientů bylo prokázáno zastavení růstu vaku aneurysmatu. Závěr: EVAR u krčků angulovaných více než 60 stupňů je technicky možná a úspěšná, ovšem za předpokladu, že délka krčku je dostatečná pro ukotvení SG. Jakmile se jeden nebo více nepříznivých faktorů vyskytuje současně, stoupá riziko proximálního endoleaku (typ Ia) a šance na úspěšnou a trvalou exkluzi výdutě z oběhu výrazně klesá.
Keywords: Humans; lidé středního věku; Female; Aged; endoleak; výsledek terapie; senioři; lidé; aneurysma břišní aorty; Aortic Aneurysm, Abdominal; Endoleak; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Retrospective Studies; Treatment Outcome; Endovascular Aneurysm Repair; retrospektivní studie; mužské pohlaví; endovaskulární léčba aneuryzmatu aorty