The clinical and angiographic impact of intravascular ultrasound guided stenting of unprotected left main and proximal left anterior descending coronary artery. A prospective randomized controlled study in Egypt - Hassanin Hanboly, Noha; Baghdady, Yasser Mohamed Kamel; Mokhtar Mostafa, Mostafa; Abdelaziz Fahmy Hashad, Assem; Sadek, Yasser Ahmed (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Kontext: Koronarografické vyšetření má pro řádné vyhodnocení lézí na koronárních tepnách jisté limitace. Použití intravaskulárního ultrazvuku (intravascular ultrasound, IVUS) před perkutánní koronární intervencí (PCI) může odhalit významné stenózy, pomáhá zvolit vhodný stent a může upozornit na možné komplikace. Cílem studie bylo hodnotit důsledky použití IVUS na klinické a angiograficky potvrzené výsledky revaskularizace nechráněného kmene levé věnčité tepny (unprotected left main, ULM) nebo proximální levé přední sestupné větve (left anterior descending, LAD) pomocí stentu při ischemické chorobě srdeční (ICHS). Materiály a metody: Byla provedena prospektivní randomizovaná kontrolovaná studie s 60 pacienty se stabilní anginou pectoris nebo s akutním koronárním syndromem bez elevací úseku ST. Koronarografické vyšetření provedené na katetrizačním pracovišti egyptského Národního ústavu zdraví odhalilo významné ischemické postižení kmene levé věnčité tepny nebo proximální LAD. U pacientů byla indikována revaskularizace formou PCI. Perkutánní koronární intervence navigovaná koronárním IVUS byla provedena u 30 pa- cientů (skupina A), zatímco ve skupině B nebyl při PCI koronární IVUS použit. Účastníci studie byli sledováni po dobu šesti měsíců s cílem analyzovat primární nebo sekundární sledované parametry. Výsledky: Navigace pomocí IVUS byla spojena se statisticky významně větším minimálním průsvitem cév po implantaci stentu potvrzeným kvantitativní koronarografií (quantitative coronary angiography, QCA) (p = 0,001), větším průměrem stentu (p = 0,001) a další dilatací (p = 0,02). Srovnání obou skupin prokázalo, že navigace pomocí IVUS byla spojena se statisticky významně nižším výskytem trombózy stentu v cílových lézích, nefatálního infarktu myokardu ve vztahu k počtu cílových lézí, s nižšími počty revaskularizačních výkonů na cílových lézích i s nižšími celkovými počty závažných nežádoucích srdečních příhod (major adverse cardiac events, MACE) během šestiměsíčního sledování (p = 0,038 pro všechny uvedené parametry). Závěry: Provádění PCI s implantací stentu do ULM a proximální LAD, navigované pomocí IVUS, zlepšuje klinický výsledný stav se statisticky významně nižším výskytem MACE do 6 měsíců díky významně nižšímu riziku revaskularizace cílové léze a trombózy stentu. U pacientů s ischemickým postižením ULM nebo proximální LAD doporučujeme rutinní používání navigace pomocí IVUS při revaskularizaci implantací stentu.
Keywords: výsledek terapie; Male; Coronary Artery Disease; Ultrasonography, Interventional; randomizované kontrolované studie jako téma; statistika jako téma; Stents; Aged; Prospective Studies; mužské pohlaví; senioři; nemoci koronárních tepen; intervenční ultrasonografie; Treatment Outcome; lidé; ženské pohlaví; Humans; Randomized Controlled Trials as Topic; stenty; koronární angioplastika; Egypt; Female; Statistics as Topic; lidé středního věku; Percutaneous Coronary Intervention; Middle Aged; prospektivní studie