Současné možnosti měření cévní tuhosti - Rajčinova, Mirela; Zemánek, David; Matera, Lukáš; Fabián, Vratislav (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Zvýšená cévní tuhost je nezávislý rizikový prediktor kardiovaskulárních onemocnění. Měření tohoto paramet- ru v klinické praxi v současnosti zaujímá kontroverzní místo. Autoři článku poskytují přehled dosavadních metod, kterými můžeme cévní tuhost, ale i další hemodynamické parametry, jako je centrální aortální tlak a augmentační index, neinvazivně měřit. Článek současně poskytuje pohled na dané parametry v patofyzio- logických souvislostech.
Keywords: Antihypertensive Agents; Hemodynamic Monitoring; kardiovaskulární nemoci; hemodynamické monitorování; antihypertenziva; Cardiovascular Diseases; lidé; Humans; tuhost cévní stěny; Vascular Stiffness