Cardiac surgery and the coronavirus disease 2019 pandemic - Yaser Al Mostafa, Morad; Hashim, Hashim Talib; Abu Ruman, Yazeed Fawwaz; Ullah, Irfan; Hashim, Ali Talib (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Onemocnění covid-19 má neblahé důsledky jak pro infikované, tak neinfikované jedince. V době pandemie se snížily počty pacientů podstupujících kardiochirurgické výkony. Tito pacienti vykazovali více symptomů, výkony trvaly déle a byla vyšší nemocniční mortalita. Zatímco všechny důsledky pandemie dosud nejsou plně známy, jedna věc je jistá, musíme se připravit na možnou další vlnu tohoto onemocnění. V současnosti je budoucnost kardiochirurgie po pandemii nejasná, protože neustále přibývají nové důkazy a poznatky v tomto směru. Nicméně se lze z těchto nebývalých událostí v novodobé historii poučit a mít je na paměti při plánování zdravotnických služeb do budoucna. Při vyhledávání asymptomatických nebo subklinických forem infekce bude bezpochyby klíčovou úlohu hrát rutinní screening pacientů na přítomnost infekce virem SARS-CoV-2. Rovněž bude nutno uvádět do praxe i jednoznačná doporučení, aby bylo možno znovu bezpečně provádět chirurgické výkony a současně uklidnit pacienty strachující se o svoji bezpečnost. I když další průběh pandemie není vůbec jistý, poznatky z důsledků onemocnění covid-19 pro kardiochirurgii jako takovou nepochybně ovlivní strategii rozvoje tohoto oboru v budoucnu.
Keywords: směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Practice Guidelines as Topic; riziko; Cardiac Surgical Procedures; lidé; COVID-19; Risk; Humans; kardiochirurgické výkony