Kompresivní syndrom arteria poplitea - Petroušová, Lucie; Sulženko, Jakub (Cor et Vasa (Brno), 2023)
Kompresivní syndrom a. poplitea vzniká útlakem vaskulárních struktur ve fossa poplitea. Nejčastěji se projevuje klaudikacemi dolních končetin. Včasná diagnostika a léčba může zabránit poškození tepny, které se nejčastěji projevuje jejím aneurysmatickým rozšířením s možnou nasedající trombózou a následnou embolizací do bércového řečiště s příznaky akutní končetinové ischemie.1 Tento článek je přehledem dané problematiky s kazuistikou. © 2023, ČKS.
Keywords: Diagnosis, Differential; entrapment syndrom podkolenní tepny; dospělí; diferenciální diagnóza; lidé; Popliteal Artery Entrapment Syndrome; angiografie; Angiography; Adult; Humans