Psychometric properties of the Czech version of the Insulin Delivery System Rating Questionnaire - Machálková, Lenka; Reiterová, Eva; Durďáková, Monika; Gurková, Elena (Kontakt (České Budějovice), 2023)
Cíl: Studie se zabývá lingvistickou validací a vybranými aspekty (konstruktové validity a reliability) dotazníku hodnocení inzulinového aplikačního systému (IDSRQ). Metodika: Zkoumaný soubor tvořilo 151 pacientů s diabetem mellitem 1. typu. Byla provedena jazyková a obsahová validace IDSRQ. Výsledky dotazníku a jednotlivých subškál byly zpracovány pomocí deskriptivní statistiky a faktorové analýzy. Výsledky: Data byla použita k výpočtu reliability sedmi původních subškál (0,42–0,92). Platnost konstruktu byla testována pomocí explorační a konfirmační faktorové analýzy. Byly vytvořeny modely M1, M2 a M3. Pro modely M2 a M3 byla vypočtena významnost chí-kvadrát testu (p < 0,001) a FIT indexů. Jako nejlepší byl označen pětifaktorový model se spolehlivostí 0,69–0,89 v subškálách. Závěr: Nová verze dotazníku je v souladu s psychometrickými vlastnostmi původního nástroje a extrakce položek do pětifaktorového řešení odráží aktuální hodnocení spokojenosti pacientů s léčbou diabetu mellitu 1. typu v českém prostředí.
Keywords: psychometrie; lingvistika; Psychometrics; diabetes mellitus 1. typu; lidé; průzkumy zdravotní péče; inzulin lidský; Reproducibility of Results; Insulin, Regular, Human; Health Care Surveys; Linguistics; Diabetes Mellitus, Type 1; reprodukovatelnost výsledků; Humans; Drug Delivery Systems; lékové transportní systémy