Kolik POCUS pro všechny české internisty? - Monhart, Zdeněk (Vnitřní lékařství, 2023)
Zavedení Point‐of‐Care ultrasonografie do praxe ve vnitřním lékařství a následně i do vzdělávacího programu pro náš obor přineslo potřebu definování kurikula pro výcvik v této metodě. Řešíme otázku „co učit“ – tedy jaké základní ultrazvukové kompetence by se měli internisté pro svoji praxi naučit. Dále je nutno definovat postup „jak učit“ – jakou formou má výcvik probíhat, co má obsahovat základní kurz, a především jak má probíhat následný výcvik v praxi. Třetím zásadním problémem k vyřešení je „kdo má učit“, tedy definice požadavků na školitele, kteří výcvik povedou.
Keywords: Education, Medical; Internal Medicine; lidé; klinické kompetence; Clinical Competence; studium lékařství; Ultrasonography; point of care testing; ultrasonografie; vnitřní lékařství; Point-of-Care Testing; Humans