Ošetření povrchových ran, ulcerací a lézí na genitálu u mužů - Koutná, Markéta (Urologie pro praxi, 2023)
Příspěvek se zaměřuje na rány a ulcerace povrchového charakteru na genitálu u mužů, které často vznikají v důsledku dekompenzace zdravotního stavu pacienta v podmínkách intenzivní péče. Předkládá možné ošetření a léčbu při použití způsobu vlhké terapie vybranými terapeutickými materiály. V příspěvku nejsou vyjmenovány všechny dostupné přípravky. Autorka si je vědoma, že lokální léčba může být prováděna rovněž pomocí magistraliter specialistou z oboru dermatologie. Účelem příspěvku je předložit postup ošetření a léčby, který může být prováděn v běžných podmínkách nemocniční, ambulantní nebo domácí péče v závislosti na typu poškození a fázi vývoje hojení.
Keywords: vřed; Critical Care; Ulcer; Male; rány a poranění; Wounds and Injuries; lidé; mužské pohlaví; Genitalia, Male; Wound Healing; Humans; mužské pohlavní orgány; péče o pacienty v kritickém stavu; hojení ran