Urodynamika - kdy a jaké vyšetření? - Sobotka, Roman (Urologie pro praxi, 2023)
Urodynamika (UDN) je funkční vyšetření dolních cest močových, tedy močového měchýře a subvezikální oblasti (sfinkteru a prostaty), vyhodnocení se provádí na základě měřených a vypočítaných hodnot tlaku a průtoku moče. Urodynamické vyšetření se skládá z neinvazivního měření průtoku moče (uroflowmetrie) a invazivních metod - vyšetření plnící fáze (plnící cystometrie) a mikční fáze (mikční cystometrie neboli PQ studie). Indikaci k invazivnímu urodynamickému vyšetření by měla předcházet neinvazivní vyšetření, zejména anamnéza, funkční vyšetření reflexů S2-S4, dotazníky a pitný mikční deník. Předmětem tohoto krátkého článku je prezentace základních neurofyziologických podkladů důležitých k indikaci a provedení UDN a poté zkrácený přehled jednotlivých metod s indikacemi k jejich využití.
Keywords: urodynamické vyšetření; Diagnostic Techniques, Urological; urodynamika; Urodynamics; uroflowmetrie; Humans; plnící cystometrie; Urinary Tract; močové ústrojí; diagnostické techniky urologické; lidé; pitná a mikční karta